Testing of probiotics in the fight against drought

 22.04.2023  3 min
 Testing of probiotics in the fight against drought

Probiotika (laktobacily) jsou užitečné bakterie, které významně přispívají ke zvýšení imunity a hrají roli při ochraně před nežádoucími mikroorganismy. To platí nejen u lidí, ale také u rostlin a půdy. Odborníci z Mendelovy univerzity nyní testují jejich účinky na vinicích skupiny BOHEMIA SEKT.

Podobně jako u lidí má na zdravotní stav révy vinné vliv stres, který u rostlin vzniká kvůli nepříznivým podmínkám, zejména suchu. Rostliny postižené suchem jsou častěji napadány škůdci a jsou náchylnější k chorobám. Kvůli klimatické změně se navíc rozvíjí i bakterie, které nebyly v minulosti příliš běžné, jako je zlaté žloutnutí révy nebo houbová choroba Esca způsobující chřadnutí a vadnutí révových keřů.

„Problémem posledních let je, že srážky nepřichází ve správný moment a rostliny jsou vystaveny permanentnímu stresu. Potom jsou častěji napadány hnilobou nebo padlím révovým. Stres navíc nenastává jenom ve spojení s vodou, ale také v boji proti Esce, která je signálem, že rostlina opravdu ve stresu je,“ říká Libor Výleta ředitel vinohradnictví skupiny BOHEMIA SEKT. 

Nová pomoc v boji se suchem

V posledních letech vinohradníci hledají řešení, jak révu vinnou před dopady klimatických změn ochránit. Jedním z nich je šetrná aplikace probiotik. Ta jsou na rostliny aplikována dvakrát až třikrát během sezóny, přičemž v každém období mají plnit jiný úkol. „Nejprve probiotika pomáhají rostlině, aby vytvořila silnější a mohutnější kořenový systém a před květem mají zase podpořit růst keřů a usnadnit kvetení. Rostlina díky probiotikům také lépe vstřebává živiny, jako je draslík a fosfor, což může vést ke kvalitnějšímu výnosu,“ vysvětluje Zdeněk Šichan, produktový manažer společnosti MANATECH, výrobce probiotik. Aplikace na rostlinách nezanechává žádné stopy a může být použita i těsně před sklizní.

„Probiotika stimulují přirozené fyziologické funkce rostliny i ve stresových podmínkách, jako je sucho a vysoké teploty. Dále pozitivně působí na imunitní systém, takže mohou doplňkově zlepšovat imunitu rostlin. Navíc jde o přírodní řešení,“ potvrzuje profesor Pavel Pavloušek z Ústavu vinohradnictví a vinařství Mendelovy univerzity v Brně. 

Větší hrozny s vyšší cukernatostí

BOHEMIA SEKT zahájil pokusy s probiotiky v roce 2019 na vinicích s odrůdou Ryzlinku vlašského na Pálavě, kde je dlouhodobě vyšší podíl slunečního svitu a nižší množství dešťových srážek. „Abnormalit a teplotních výkyvů je čím dál více, v létě bývá i teplota okolo 35°C. To se projevuje na stavu vody, u mladých výsadeb už bývá nutností kapková závlaha a postupně hrozí, že problém nastane i u starších vinohradů,“ vysvětluje Libor Výleta ze společnosti BOHEMIA SEKT, která je největším zpracovatelem moravských hroznů.

Příznivé výsledky jsou patrné při sklizni. „Hrozny jsou zdravější, je u nich vyšší cukernatost, vyvážený poměr kyselinky a cukru a nedochází k napadení houbovými chorobami,“ říká Libor Výleta. V porovnání s neošetřenými rostlinami došlo ke zvýšení objemu hroznů až o 42 %. Rovněž se prokázalo, že probiotika podporují fotosyntetickou aktivitu, která zásadně ovlivňuje cukernatost hroznů.

Výsledky poloprovozních pokusů Mendelovy univerzity Brno realizované ve Vinařství Pavlov na odrůdě Ryzlink vlašský v letech 2019-2021.

Rozhodující je ovšem období, ve kterém je přípravek na rostlinu aplikován a také množství srážek v daném roce. „Probiotika jsou zcela ideální pro ročníky, kde se u révy vinné projevuje stres ze sucha a vysokých teplot. V takových podmínkách zcela jistě omezují negativní dopady stresu. V ročnících s dostatkem srážek a nižšími teplotami se naopak ukazují méně vhodné aplikace ve fázi intenzivního růstu révy,“ dodal profesor Pavel Pavloušek. Vědci z Mendelovy univerzity nyní ve svém zkoumání pokračují a budou se dál zabývat otázkou, v jakém období a v jakém množství tato probiotika aplikovat tak, aby přípravek měl přinesl co nejlepší výsledky. 

More news

 22.05.2023

Progressive technology ultraviolet lightning UV Boosting

The first test of the pioneering technology based on ultraviolet radiation UV-C, developed by a team of students and professors at the University in the city of Avignon in the south of France, took place in May in vineyards near Mikulov.

 22.04.2023  3 min

Testing of probiotics in the fight against drought

Probiotics (lactobacilli) are beneficial bacteria that significantly contribute to boosting immunity and play a role in protecting plant against unwanted microorganisms. This applies not only to humans but also to plants and soil. Experts from Mendel University are currently testing their effects on the vineyards of the BOHEMIA SEKT.

 12.04.2023

The planting of PIWI vineyards has started in Moravia

The planting of vineyards has started in Moravia. As one of the most significant grape growers, we have chosen to focus on resilient PIWI varieties this year. On this occasion, collective plant immunity test has been initiated.