The planting of PIWI vineyards has started in Moravia

 12.04.2023
The planting of PIWI vineyards has started in Moravia

Velké Bílovice, 12. duben 2023Na Moravě odstartovala výsadba vinic. Společnost BOHEMIA SEKT, která patří k nejvýznamnějším pěstitelům révy vinné, letos vsadila na odolné PIWI odrůdy a při této příležitosti zahájila test s kolektivní imunitou rostlin.

Interspecifické, rezistentní nebo PIWI jsou synonyma pro speciálně vyšlechtěné odrůdy révy vinné, které jsou odolnější vůči mrazu a nemocem, jako je padlí révové, plíseň révová, šedá plíseň. Jejich chuť bývá pro spotřebitele k nerozeznání od klasických evropských odrůd (tzv. Vitis vinifera L.), které se v Česku pěstují stovky let. Mezi nejrozšířenější PIWI odrůdy u nás patří Hibernal, Solaris a Johanniter.

Letos vysadil BOHEMIA SEKT nových 11 hektarů těchto odolnějších odrůd na svých viničních tratích „Nad Nesytem“ a „Kotel“ ve vinařské obci Sedlec v Mikulovské vinařské podoblasti. „V PIWI odrůdách vidíme budoucnost nejen našeho, ale celého českého vinařství. Jsou cestou k ekologizaci vinic při dosažení vyššího výnosu, srovnatelného se zahraničními vinařskými regiony. Jejich jediným mínusem je prozatím nízká znalost u spotřebitelů,“ vysvětluje ředitel společnosti Ondřej Beránek.

V porovnání s klasickými odrůdami se pěstováním PIWI snižuje množství použitých přípravků na ochranu rostlin při zachování kvality a množství produkce. „Tím dochází k omezení počtu pojezdů ve vinici v rámci ochrany proti houbovým chorobám, které způsobuje zhutnění půdy a zabraňuje vsakování vláhy,“ říká Pavel Pavloušek ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

Experiment s kolektivní imunitou

Vinařství touto výsadbou zároveň testuje nový způsob pěstování révy vinné s cílem otestovat, zda se může přenést odolnost PIWI odrůd na klasické evropské odrůdy. V nové výsadbě se proto střídá blok PIWI a blok s běžnou evropskou odrůdou. „Tímto postupem chceme otestovat, zda zafunguje kolektivní imunita rostlin. Předpoklad je, že PIWI odrůda vytvoří pomyslnou hradbu, která zabrání šíření houbových chorob na další rostliny, a to i na klasické odrůdy,“ vysvětluje Libor Výleta, ředitel vinohradnictví skupiny BOHEMIA SEKT.

První rostliny PIWI vysadila společnost v roce 2011 na bzenecku. „Dobré výsledky už máme z naší PIWI vinice v Bzenci a za těch 12 let se zkušenosti s jejich s pěstováním ohromně posunuly, nyní předpokládáme ještě lepší výsledky,“ dodává Libor Výleta. S výsadbou PIWI odrůd plánuje společnost pokračovat i v dalších letech. Budoucí výnos bude využívat zejména pro výrobu sektů.

More news

 22.05.2023

Progressive technology ultraviolet lightning UV Boosting

The first test of the pioneering technology based on ultraviolet radiation UV-C, developed by a team of students and professors at the University in the city of Avignon in the south of France, took place in May in vineyards near Mikulov.

 22.04.2023  3 min

Testing of probiotics in the fight against drought

Probiotics (lactobacilli) are beneficial bacteria that significantly contribute to boosting immunity and play a role in protecting plant against unwanted microorganisms. This applies not only to humans but also to plants and soil. Experts from Mendel University are currently testing their effects on the vineyards of the BOHEMIA SEKT.

 12.04.2023

The planting of PIWI vineyards has started in Moravia

The planting of vineyards has started in Moravia. As one of the most significant grape growers, we have chosen to focus on resilient PIWI varieties this year. On this occasion, collective plant immunity test has been initiated.