Na jižní Moravě začíná vinobraní
V nadcházejících dnech odstartuje na jihu Moravy hlavní část vinobraní. Letošní sklizeň začíná o tři týdny dříve než v loňském roce, podobně jako v blízkých vinařských regionech, například v Maďarsku nebo Slovensku. Vinobraní bude letos výrazně komplikované, především kvůli nerovnoměrnému dozrávání hroznů způsobenému nepříznivými klimatickými podmínkami během roku.
Letošní rok byl pro tuzemské vinaře mimořádně náročný. Klimatické změny se projevily vysokými teplotami již v únoru a březnu, což vedlo k předčasnému rozvoji vegetace. Následné jarní mrazy způsobily značné škody, které se projevily odlišně v různých lokalitách. V jejich důsledku se na vinicích nyní objevují hrozny ve dvojí kvalitě. Zatímco část hroznů nepoškozená mrazem dozrává v dřívějším termínu, zasažené hrozny dozrávají později. „Letos je velkou výzvou správně načasovat sklizeň, abychom zvládli sklidit maximum hroznů ve správné fázi dozrávání,“ řekl ředitel vinohradnictví skupiny BOHEMIA SEKT Libor Výleta.
Kromě problémů s mrazem se vinaři letos potýkali s nadměrným množství srážek, což vedlo k vyšší vlhkosti a zvýšenému tlaku na houbové choroby a plísně. „Hrozny, které se podařilo ochránit, jsou ve velmi dobré kvalitě. Vypadá to, že i počasí během sklizně nám bude přát. Celkový výnos ale bude nižší než v jiných klimaticky příznivějších letech,“ dodal Výleta.
Zahájení vinobraní již v srpnu, tedy přibližně tři týdny před standartním termínem, se podobá situaci v extrémně teplém roce 2018. „U nás vypadá letošní sklizeň slibně, momentálně už sklízíme odrůdy jako je Muškát Moravský a Müller Thurgau. Dokud ale hrozny nejsou ve sklepě, může se stát cokoliv,“ uvedl Petr Ptáček, ředitel vinařství Habánské sklepy, které je součástí skupiny BOHEMIA SEKT. Příznivé je, že díky brzkému termínu sklizně budou mít vinaři více času na zpracování a přípravu tradičních Svatomartinských vín.