Nejranější sklizeň hroznů skončila, kvalita se jeví dobře

 10.12.2024
Nejranější sklizeň hroznů skončila, kvalita se jeví dobře

V letošním roce jsme zaznamenali významný milník v podobě nejranější sklizni hroznů v historii naší společnosti. Kvůli letošním extrémním výkyvům počasí začalo vinobraní již koncem srpna a bylo dokončeno již v prvním říjnovém týdnu – což je mimořádně brzký termín.

Sklizeň na vinicích společnosti BOHEMIA SEKT, která obhospodařuje více než 550 hektarů vinohradů ve třech vinařských podoblastech, začala již v poslední srpnové dekádě, což je neobvykle brzký termín. Pro srovnání, naposledy proběhla takto časná sklizeň v roce 2018, avšak tehdy vinobraní trvalo až do konce října.

Specifickým rysem letošního roku bylo i to, že mnoho odrůd révy vinné dozrávalo ve stejnou dobu, což vyvolalo velký tlak na sklízení a zpracování hroznů. „Letošní rok byl o rychlosti a správném načasování. Naštěstí jsme díky naší velkokapacitní lisovně hroznů v Mikulově byli schopni sklizeň zvládnout bez větších problémů,“ říká František Drahonský, ředitel vinařství Víno Mikulov, které je součástí společnosti BOHEMIA SEKT.

Navzdory náročným klimatickým podmínkám, které vedly k nižším výnosům, se ukazuje, že kvalita hroznů je překvapivě dobrá. „Přestože jsme se obávali škod způsobených plísní, příroda nám na konci sklizně ukázala svou vlídnější tvář. Přes všechny peripetie mají hrozny dobré hodnoty cukrů a kyselin, a jejich chuť i aromatický profil jsou mimořádně kvalitní, takže se zákazníci mohou těšit na dobrý ročník,“ vysvětlil František Drahonský.

Klima se mění a produkce vína s ním

Již několik let investujeme do moderních technologií, abychom se přizpůsobili novým podmínkám, které stále častěji ovlivňují vinařskou produkci. Od roku 2009 vysazujeme odolné PIWI odrůdy révy vinné, které lépe zvládají teplotní výkyvy a odolávají chorobám. Další inovace zahrnují vysévání směsí rostlin mezi keři vinné révy, které pomáhají absorbovat vodu v půdě, a používání unikátní technologie UV Boosting, které posiluje odolnost révy vinné vůči extrémním teplotám a chorobám.

„Klimatické změny nás nutí neustále přehodnocovat tradiční postupy, ale díky inovacím a technologiím jsme schopni reagovat a udržet vysokou kvalitu našich vín,“ dodal František Drahonský.

Více aktualit

 10.12.2024

Nejranější sklizeň hroznů skončila, kvalita se jeví dobře

V letošním roce jsme zaznamenali významný milník v podobě nejranější sklizně hroznů v naší historii. Kvůli extrémním výkyvům počasí začalo vinobraní již koncem srpna a bylo dokončeno v prvním říjnovém týdnu – což je mimořádně brzký termín.

 23.08.2024

Na jižní Moravě začíná vinobraní

V nadcházejících dnech odstartuje na jihu Moravy hlavní část vinobraní. Letošní sklizeň začíná o tři týdny dříve než v loňském roce, podobně jako v blízkých vinařských regionech, například v Maďarsku nebo Slovensku. Vinobraní bude letos výrazně komplikované, především kvůli nerovnoměrnému dozrávání hroznů způsobenému nepříznivými klimatickými podmínkami během roku. 

 31.05.2024

Réva vinná vykvetla letos dřív, sklizeň by mohla začít už v srpnu

Réva vinná letos vykvetla o několik týdnů dříve než obvykle. Vinaři očekávají, že sklizeň by mohla začít už v srpnu, podobně jako v extrémně teplém roce 2018.