Unikátní test, který má ochránit révu před přicházejícím mrazem
Obavy vinařů ohledně počasí se naplnily. Teplotně nadprůměrné dny vystřídalo ochlazení. Vinařství Habánské sklepy ze skupiny BOHEMIA SEKT proto spustilo unikátní test mrazuvzdornosti rostlin.
K pokusu společnost využila technologii na bázi UV-C záření UV Boosting, kterou vyvinul tým z univerzity v Avignonu ve Francii. BOHEMIA SEKT toto zařízení používá od loňského roku primárně k posilování imunity révy vinné vůči dopadům sucha a chorobám.
„Test mrazuvzdornosti s UV Boostingem zkoušelo jen několik vinařství v Evropě a ukázalo se, že technologie může zafungovat i jako obrana proti mrazu. Je však potřeba vyjet 48 hodin před nástupem mrazu a pokud nízké teploty trvají delší dobu, lze ho opakovat ještě dvakrát,“ uvádí Francois Sement, Head of Biology Research & Development ve společnosti UV Boosting.
V českých podmínkách jde o první pokus. „Mráz zpravidla nezasáhne celý vinohrad, ale jen kritická místa, poblíž vodních ploch nebo v nižších partiích svahů. Vzhledem k nepříznivé předpovědi počasí jsme se rozhodli ve vybraných řádcích v těchto lokalitách účinky UV Boostingu otestovat,“ uvedl ředitel vinařství Habánské sklepy Petr Ptáček.
Při spuštění testu byla vegetace na vinicích zrychlená přibližně o 14 dní oproti normálu. Pokles teplot pod bod mrazu v této fázi vývoje rostlin by již způsobil škody na budoucí úrodě. „Hrozny z části vinice zasažené mrazem mohou mít jiný charakter než na zbytku vinice. Zpravidla dosahují nižšího množství i velikosti a dozrávají v jiný čas, což je problém z hlediska sklizně i zpracování hroznů. Samozřejmě to zvyšuje i náklady na sklizeň,“ dodal Petr Ptáček.